Köyden Kente Göçü Tersine Çevirmek
Büyükşehir Belediyesinin desteklerinden yararlanan ve Bala Sarıhüyük köyünde çiftçilik yapan 22 yaşındaki Hasan Burak Yıldız da, geleceğin meslekleri arasında çiftçiliğin ön sıralarda olacağına inandığını şöyle anlatıyor:
“ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği öğrencisiyim. Pandemi dönemi açıkça gösterdi ki tarım sektörü bundan etkilenmedi. Geçmişten gelen aile işletmesi olduğumuz için de tarıma daha çok önem vermeye son 2 yılda karar verdim. Arpa, buğday ve hububat ekiyor, kimyon ve aspir gibi tıbbi ve aromatik bitkiler de yetiştiriyoruz. Baklagillerden de nohut üretiyoruz onu da Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle aldım. Bu yıl sebze fidelerini de alıp diktik. Nohut ve sebze desteğini Büyükşehir Belediyesi yapmasaydı üretim yapmayı düşünmüyordum. Köye dönüş projeleri var, gençlerin bu projeleri dikkate almasını istiyorum.”
Bu yıl 8 milyon sebze fidesini Başkentli çiftçilerle buluşturan Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’nın dağıtım sürecini yakından takip ettiklerini ifade eden ATA Tohum Derneği Başkanı Kerem Korkmaz ise, özellikle genç çiftçilerin teşvik edilmesinin önemine şu sözlerle dikkat çekiyor:
“21 yaşındayım ve Gazi Üniversitesinde öğrenciyim. Biz de Başkentli genç çiftçilerimizden ve üyelerimizden Hasan arkadaşımızın bahçesine Büyükşehir Belediyesinin hibe ettiği sebze fidelerini 23 genç üniversiteli arkadaşımızla beraber ekmek için geldik. Şehirden köyüne dönmüş, tarımla uğraşan Hasan arkadaşımıza hem manevi destek hem de iş gücü olmak istedik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş da bize tarımsal üretimi teşvik edecek farkındalık çalışmalarında lojistik destek sağlıyor. Kırsalda girişimcilik ortamı oluşturmayı ve gençlerin ellerini toprakla buluşturmayı istiyoruz. Tüm gençleri tarıma davet ediyoruz.”
Başkentli üniversite öğrencileri tarafından kurulan ATA Tohum Derneği’nin üyeleri genç çiftçilere destek olmak ve tarıma ilgi duyan gençlerde farkındalık yaratmak amacıyla bahçe ve tarlalarda gönüllü olarak çalışıyor.