Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

MOBBİNG NEDİR?

1 sene önce
127 kez okundu
MOBBİNG NEDİR?

“Bir yerde bir kötülük varsa, oradaki herkes biraz suçludur.” Zülfü Livaneli

Değerli okurlar, Çalışan kesimi çok yakından ilgilendiren bir konu üzerine yazacağım. Kamu ve özel sektör çalışanlarının mobbinge ( psikolojik taciz, yıldırma, bezdirme) uğramalarında birçok sebep varlığını gösteriyor. Bu konunun geniş kesimlerce maruz bırakılması ve hak ihlaline uğramaları oldukça rahatsız edici olmakla birlikte İnsan psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor.

*Yapılan araştırmalara göre; mobbingin çalışanlar arasında rekabet, mevki elde etmek kaygısı, yönetimdeki bazı kişilerin psikolojik tacizi, sorun çözme ve iletişim konusundaki yetersizlikleri, liderlik vasfının zayıflığı, takım çalışmalarına önem verilmemesi, başkalarını suçlama eğilimine sahip olma gibi sebepler mobingi ortaya çıkarmaya yeterli sebeplerdir. Mobbinge maruz bırakılan çalışanların yaptığı her davranış göze batıyor. İşe geliş gidiş saatleri, telefon konuşmaları, çay kahve molasında zaman geçirdiği kişilerle olan ilişkileri detaylı olarak sıklıkla kontrol edilmesi son derece huzursuzluk vermesi için yeterlidir. Çalışanlara adabı muaşeret kuralları konusunda öğütlere yer verme, giyim kuşamına yönelik eleştiri yapılması, mesleki yetersizliğini sürekli iddia edip çalışanı huzursuz ve rencide etmeye çalışmak kasıtlı olarak yapılan davranışlardır. İnsan onurunu zedeleyici bir takım asılsız uğraşlardır.

*kasıtlı davranışları yapan kişiler genellikle narsist (benmerkezcilik), bağıran, ikiyüzlü, megaloman (kendini üstün gören), Hayal kırıklığı yaşayan kişilerdir. Bu kişiler geçmişte çok ezilen kişiler olmakla birlikte herhangi bir vasfa sahip olunca bastırılmış ezilmişlik, değersizlik duygusunu ego tatmini yapmak amacıyla başkalarından çıkarmaya çalışıyorlar. Bu sözlerime Dostoyevski’nin Bir sözüyle taçlandırabilirim ; “ Ezilmekten kurtulan aşağılık insan, bu kez başkalarını ezmeye başlar.”

* İş dışındaki uğraşlarını başka insanlara yönelterek tüm enerji ve zamanını onları huzursuz etmeye ve yıldırmaya yönelik uğraşları olduğu için işini yapmayı bir kenara koyuyor ve kendince bir uğraş alanı yaratıyor. Unutuluyor ki çalışan insanlar mobbingle karşı karşıya gelince iş verimlilikleri de düşüyor. Çalışan mutsuz olunca çevresine de istemsiz olarak negatif enerji yayabiliyor. Bundan dolayı çalışanlar zarar görüyor ve iş yerini de etkiliyor. Bu kişiler başarıyı gölgelemek adına her türlü fırsatı değerlendirme eğilimde bulunuyor. Mobbinge uğrayan insanlar genellikle işini iyi yapan, iletişimi güçlü, sevilen, güvenilir, bağımsız, dürüst ve yaratıcı olmasından ötürü işyerinde kabul görülmek istemeyen kişiler oluyor. Her ne kadar iş yeri tavrını sürdürse de bundan gördüğü zararı göz ardı etmeme adına işyeri ve iş ilişkilerine düzen getirmeli. Mobbinge uğrayan insanların hukuki haklarının da olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir. Kişi gerekli gördüğü durumlarda hukuki yollara başvurabilir. Ya hakkınızı gözetip koruyacaksınız ya da hak ihlaline fazlasıyla uğruyor ve mutsuz oluyorsanız bulunduğunuz yerde daha fazla durmayın…

Sosyolog Gülbahar ÖZBEK

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.