Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

DSP’Lİ AŞKAR: “TÜRKİYE’Yİ 8 BÜYÜK DIŞ KRİZ BEKLİYOR!”

2 sene önce
232 kez okundu
DSP’Lİ AŞKAR: “TÜRKİYE’Yİ 8 BÜYÜK DIŞ KRİZ BEKLİYOR!”

DSP Muğla İl Başkanı Michael Eser Aşkar, sekiz maddede Türkiye’nin dış politikasını bekleyen krizleri anlattı.
DSP Muğla İl Başkanı Michael Eser Aşkar, Türkiye’yi bekleyen dış tehlikelere ilişkin konuştu. 8 maddede Türkiye’nin dış politikasını bekleyen krizler başlığı ile yaklaşan tehlikeye dikkat çeken Aşkar şunları söyledi:
S-400’LER VE F-35 KRİZİ KALDIĞI YERDEN DEVAM
“Türkiye’yi ilk olarak bekleyen ve birçoğumuzun yaşanan ekonomik kriz nedeniyle unuttuğu S-400’lerden geleceğini söyleyebilirim. S-400’ler Türkiye’nin başını ağrıtmaya devam edecek. ABD, tehditleriyle, baskılarıyla AKP iktidarına istediği birçok şeyi S-400’ler üzerinden yaptırabilecek. Bununla beraber F-35 krizi de aynı şekilde devam edecek. Türkiye ve ABD orta yol bulma konusunda uzlaşacak gibi durmuyor. İşin içinde yine Rusya’dan Su-35’lerin alımı dedikoduları da girince iki ülkenin anlaşması daha da güç gözüküyor. Ankara’nın Rus yapımı yeni model savaş uçakları olan Su-35’leri; Amerikan F-35’leri yerine ikame etme olasılığı çok daha büyük bir tektonik sarsıntıya neden olacak.”
“UKRAYNA VE ETİYOPYA’DA KULLANILAN İHA VE SİHA’LAR BAŞ AĞRITACAK”
“Saray rejiminin büyük bir PR çalışmasına dönüştürdüğü ve ‘kontrolsüz’ şekilde çatışma bölgelerine pazarladığı İHA/SİHA’lar meselesi yeni dönemde ülkenin başını en fazla ağrıtacak konuların başında gelecek. Ukrayna’da kullanılan Türk menşeili SİHA’lar çoktan Moskova ile kriz yaratırken Etiyopya’da da benzer bir krize neden olmak üzere. Kremlin, Türk SİHA’larının bölgedeki durumu “istikrarsızlaştırdığını” belirtirken Almanya ve Fransa da Ankara’yı sert şekilde eleştirdi. Dışişleri’nin ‘satılan üründen biz sorumlu değiliz’ argümanının uluslararası ilişkilerde geçerli bir tarafı yok. Silahların nerede, nasıl kullanıldığından satıcı ülke de sorumlu.”
“SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR İÇ SİYASET ÜZERİNDE ETKİLİ OLACAK”
“Yeni yılda en fazla işiteceğimiz konu başlıklarından birisi de Kuzey Suriye’deki gelişmeler ve burada kontrolü sağlayan SDG/YPG olacak. Krizin kısa sürede sönümlenme ihtimali yok. Küresel ve bölgesel gelişmeler nedeniyle kriz can yakıcı özelliğini koruyacak. Ankara’nın operasyon istekleri, yeni bölgeler kontrol etme planları iktidarın sık sık içerideki kitleyi konsolide etme amacıyla bağlantılı olarak tedavüle sokulacak. Sınır hatlarında ve Fırat’ın doğusundaki her gelişmenin iç siyaset üzerinde de çarpan etkisi olacak.”
“SİLAHLI CİHATÇI MİLİSLER TEHLİKESİ”
“Bir diğer ve çok tehlikeli olan konu ise sınırların yol geçen hanına döndüğü bu süreçte silahlı milisler olacak. Bu krize radikal İslamcı/cihatçılar krizi demek daha doğru olabilir. AKP iktidarının Suriye’de resmi ittifak kurduğu çatı örgütü ÖSO’nun bünyesindeki cihatçılar Türkiye’nin başını ağrıtmaya devam edecekler. Suriye’nin yanı sıra Libya’da da kullanılan ve ihtiyaç halinde diğer bölgelere de aktarılan bu “kullanışlı aparatlar” uluslararası arenada tepki çekiyor. Seçim sürecine girilen Libya’da ‘Birlik Hükümeti’nin kendisi de diğer bölgesel aktörler de silahlı milislerin ülkeyi terk etmesini istiyor.”
“NAVTEX KAVRAMINI BU YIL DA BİR HAYLİ DUYACAĞIZ”
“Son iki yılda Doğu Akdeniz’deki enerji paylaşım kriziyle gündemimize giren Navtex kavramını bu yıl da bir hayli duyacağız. Akdeniz’in doğusundaki ülkelerin dahil olduğu hidrokarbon paylaşım krizinde karşılıklı Navtex ilanları suların soğumasına izin vermeyecek. Türkiye’nin Akdeniz sularındaki yalnızlığını daha da derinleştirecek kavgada Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs, Mısır ittifakı cephe hattını güçlendirmeye devam ediyor. ABD’den AB’ye ve Rusya’ya küresel aktörler de Ankara’nın karşısında sıralanmış durumda. Saray rejiminin İhvancı kardeşi Katar dahi ABD ile birlikte Güney Kıbrıs için sondaja başladı.”
TÜRKİYE NARKOTRAFİĞİ VE KARA PARA AKLAMA SORUNU
“Baronlar arasındaki açık bir savaşa sahne olan Türkiye uluslararası narkotrafiğin ana arterine dönüşmüş durumda. Orta Asya’dan kara trafiği, Güney Amerika’dan ise hava ve deniz limanlarından kalkan uçak ve gemilerin uğrak merkezi olan Türkiye ciddi ithamlarla da karşı karşıya. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporuna göre Türkiye uyuşturucunun transit otobanına dönüşmüş durumda. Ve son olarak bir diğer baş ağrıtıcı mesele de kara para! Uluslararası raporlara göre kara paranın aklandığı ülkelerin başında gelen Türkiye, ekim ayında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘Gri Liste’ye alındı. Hükümetler arası bir organizasyon olan Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü tarafından ‘kara liste’ye alınan Türkiye’nin somut adımlar atması şart koşuluyor. Bu mesele önümüzdeki dönemlerde tüm sıcaklığıyla ülke gündemini meşgul edecek. Sadece Reza Zarrab özelinde ortaya saçılanlar dahi meselenin nasıl bir uluslararası krize dönüşebileceğini ortaya seriyor.”

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.