DİNKÇİLER KÜLTÜR SANATLA BULUŞUYOR
Kiymetli okurlarım Balikesir turumuzda yolumuz balikesirin
Dinkciler mahallesine düştü .Dinkciler kurucu dernek başkanı ile bir söyleşimiz oldu.
Kültür ve sanat insanı
Başkan Hanife Dikbıyık, 58 yaşında Balıkesir doğumlu anne baba tarafından da balikesirli annemin babası Dedeoglu Mustafa’ nin nüfus kayıtları dinkciler mahallesinde 1826 lara kadar gidiyor, gazeteci, tarihçi, egitimci. İngilizce ve Osmanlıca biliyor. İki çocuk annesi.
Ömrünü kültür,sanat,eğitime adamış kadın başkan.
Kısa adı DİNK-DER olan DİNKÇİLER MAHALLESİ YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA KALKINDIRMA GÜZELLEŞTİRME VE KÜLTÜR DERNEĞİ,
Balıkesir ili ve çevresi için dernek üyelerinin, sosyal, kültürel dayanışmayı sağlamak, sosyal dayanışma bilinci edinmiş, milli ve manevi değerleri yaşayan ve yaşatan, çağın getirdiği teknik ve sosyal bilgilerle donatılmış, aralarındaki sevgi, saygı işbirliği bağları pekiştirilmiş, böylece vatandaşlık hemşerilik ve dayanışma duygularının kuvvetlendirilmiş mahalli kimliğin korunması gayesi ile hayır mahiyetindeki eğitim, kültür ve sağlık ve çevre hizmetlerini verimli ve etkili şekilde gerçekleştirmek, sürdürebilir kalkınma, kırsal kalkınma planlaması, mesleki eğitim, kültürel ve sosyal içerikli projeler, kapasite artırım projeleri, mahallenin kalkınması için her türlü araştırmalar yapmak, ilgili kurumlarla istişarelerde bulunmak, mahallelinin bilgilenmesi için her türlü seminer konferans vb. düzenlemek, mahallenin altyapı ve hizmet konusunda eksikliklerinin giderilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmak, ihtiyaç sahiplerine maddi ve manevi yönden destek olmak, burs vermek amacıyla kurulmuştur.
Dernek yönetimi tarafından yapılan açıklamada; Dinkçiler mahallesi Balıkesir’in ilk yerleşim yerlerinden biridir. Mahallemizde en eski tarihli kültürel miras olan Dinkçiler mescidi-Tahtalı cami 1591 yılına tarihlenmektedir. Dört asırdan fazla Dinkçiler Mahallesi adını (2023 Mart ayında değişene kadar sokak adlarını), fiziki ve demografik yapısını günümüze kadar korumuştur.
Mahallemiz şehir, çarşı, toplu taşıma merkezlerine beş on dakika kadar yürüme mesafesinde olduğundan ikamet yerleşimi olarak kalmıştır. Bu nedenle, mahallemiz bünyesinde kültür, konferans, seminer, spor gibi sosyo kültürel eğitsel kurum veya merkezler bulunmamaktadır. Kültürel faaliyetlerin yoğunlukta olduğu merkezler ise şehrimizin sınırlarının gelişime paralel mahallemize uzak mesafede kaldığından ne yazık ki yeterince istifade edememekteyiz.
Dolayısıyla şehrin nimetlerinden yeterince yararlanamayan, içine kapalı bir yapıyı sürdürmektedir. Bu makus talihi yenmek adına derneğimiz (belli bir kesimi kapsayan üç derneğin dışında) mahallemizde kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olmuştur. Derneğimiz ise mahallemizin sakinlerinden, ev hanımı, emekli, işçi, emekçi komşularımız tarafından, merkezi Altıeylül/Balıkesir olmak üzere, 07.10.2022 Cuma, tarihinde kurulmuştur. Geçirdiğimiz ilk altı aylık süreçte dernek lokalimizin tamirat ve altyapısı çalışmaları henüz tamamlanamadığından ve hemen akabinde ülkemizce yaşadığımız deprem felaketinin üzüntüsüyle tüm zamanımızı depremzedelere yardım çalışmalarına ayırdığımızdan dernek açılışını, proje halindeki faaliyetlerimizin hayata geçirilmesini, ilçe ve ilimizdeki kurumlarımıza nezaket ziyaretlerimizi ileri tarihe erteledik.
Derneğin kurucu üyeleri arasında, Hanife DİKBIYIK, Selin ÖZKIR, Ali Özkır, Zübeyde TEZCAN, Hatice TÜRK, Zeynep TAVŞAN, Recep KAHRAMAN, Zülbiye ELKIRMIŞ, Bilal TEZCAN, Ferit MÜLAYİM bulunuyor.
Derneğimizin ilk faaliyeti, il ve ilçemizdeki resmi kurum ve deprem bölgelerine yardım organizasyonlarına katkı sağlamak oldu. Depremzedeler gönderilmek üzere; 06.Şubat 2023 tarihinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 75.Yıl Gençlik merkezine, 11.02.2023 tarihinde, Balıkesir Karesi Belediyesine, 22.02.2023 tarihinde, Balıkesir Sanat Merkezi’ne ayni yardımlarımız teslim edildi.
Dernek Adresi: Dinkçiler Mahallesi, 4.Değirmen (7075) Sok. No:8 Altıeylül/Balıkesir
Tel: (0266) 244 9385 GSM: 05382383733
E-Posta: dikbiyikhanife@gmail.com – dinkder10@gmail.com
Hayrettin bulut