Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Yine Göz Yaşı Yine Ölüm

1 sene önce
98 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 20 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

Hepimizin bildiği gibi,14 Ekim 2022 Cuma günü saat 18.15 te Bartın’ ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden faciası 41 vatandaşımızın ölümü ve 11 vatandaşımızın yaralanması ile bütün ülkemizde derin bir üzüntüye sebep olmuştur.
Öncelikle kazada yaşamını yitiren maden şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyoruz..
Son 40 yılda yaşanan maden kazaları sonucu üç binden fazla vatandaşımız yaşamını yitirmiştir.Bu kazaların sadece 2002 yılından bu yana olanlarında ölüm sayısı ise son olayla birlikte 1983′ e yükselmistir.
Özelleştirme politikaları ile liyakatsiz kadroların eline teslim edilen TTK (Türkiye Taşkomürü İşletmeleri) günümüz teknolojilerini takip etmekde ki yetersizliği, denetim ve yaptırım mekanizmalarının eksikliği, maliyeti düşük tutmak için ocaklarda uygulanan istihdam tutumu ve bunların bir sonucu olarak meydana gelen bu kazalar maalesef binlerce cana mal olmuştur.
2020-2021 yıllarında Dünya genelinde 9 uncu Avrupa genelinde ise 1.olduğumuz ILO (Uluslar Arası Çalışma Örgütü) raporlarında belirtilmiştir.
Bartın isletmesinin 2019 yılında Satıştay tarafından yapılan denetim ve incelemelerinde yapılan uyarılarına riayet edilmediği görülmüştür.
Yine Sayıştay ve TTK raporlarına göre aynı işletmede geçen yıl 208 iş kazası gerçekleşmiştir.
Meydana gelen bu tur kazalarda ,daha önce 13 Mayıs 2014 Manisa Soma,28 Ekim 2014 Karaman Ermenek Maden kazalarında olmak üzere sorumluların araştırılması ,yargılanması ve ceza süreçlerinde de caydırıcı ve önlem alıcı girişimler çok eksik kalmış, süreçlerinde bir çok maduriyet yaşanmıştır.
Bu sorumsuz ve hantal yapının içinde, işçi ve işçi emeğinin sömürü derecesinde değersizlestirilmesi, devam ettikçe, teknoloji ve liyakat gözardı edildikçe bu ve buna benzer iş ve maden kazaları malesef kaçınılmaz olacaktır.
Gerekli kurumların bilim ve teknoloji ışığında insan haklarına uygun çerçeve de düzenlemeler yapmaları ve harekete geçmeleri gerekmektedir.
Ülkemizde bir daha bu türlü felaketlerin yaşanmaması dileği ile Amasra kazasının üzüntüsünü bir kez daha paylaşıyoruz. Geride kalan kederli ailelerine, eşlerine ve öksüz kalan çocuklarına sabırlar diliyoruz.
Unutmayalım ki ; maden kazası asla kader olamaz ve olmamalı.

Zarife Canalp
CHP ÎNEGÖL Kadın Kolu Başkan

Reklam
Kullanıcı
Mustafa Doğan
Kanalda toplam 2544 adet video bulunuyor.
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.