Mitolojide Manisa
Manisa yöresi söylencelerinin pek çoğu anrik döneme ilişkindir. Sonraki dönemlerde yaratılan efsaneler de önemli yer tutar .Sipylos Dağı eteğinde kululmuş olan Tantakis Kenti ile Kral Tantalos arasında bir bağ kurulmaklatır. Tantalos söylencesini bize aktaran İzmirli Homeros olmuştur. ” Tantalos İşkencesi ” mitologyanın en acıklı öykülerinden biridir. Onun kızı Niobe ile tanrıça Leto’nun çekişmesi , Apollon ile Artemis’in Niobe’nin çocuklarını öldürmelerini anlatıyor. Niobe , Sipylos kayalarında , tanrı buyruğuyla taş olmuştur.
Mitologyanın tanrısı Dionisos Lydialıdır. Onun Midas’a bağışladığı altınlar ve verdigi ders , edebiyatta işlenen konulardan biridir. Lydia klaliçesi Omplale’nin yaşamı ve Herakles’le yaşadığı aşk söylencesi , çağdaş pek çok ressama , heykeltıraşa kaynak olmuştur. Tylon ; Lydos ile Tyrrhenos ; Gyges’in kral oluşu , Krezüs’e ilişkin söylenceler Lydia kekenlidir .
Arekne , halktan bir kisi : Lidyakı bir kadın .Babası Kolophon kentinde kumaş boyacısı , Genç Arekne / Arakhne , nakış sanatında , kilim dokumada öylesine usta , öylesine becerikliymiş ki , yokmuş onun üstüne kimse . Dokuduğu nesneler öyle güzelmiş ki , periler bile gidip seyredermiş . Lydia kızları , kadınları giderek gurura kapılmış . Lydialı Arekne de , ölümlülere el işçiliğini ve el sanatlarını öğretmiş olmakla geçinen Atina’nın baş tanrıçası Pallas Athena ile gergef işlemede boy ölçüşebileceğini ileri sürermiş Tanrıça buna kızmış , bir koca karı kılığına girip, Arakne’nin karşısına çıkmış , kendince öğütler vermiş. Alçak gönüllü olmasını tanrılarla boy ölçüşmekten sakınmasını söylemiş. Arakne oralı bile olmamış , Zeus’un kızı isterse gelsin nakışta yarışalım demiş .Bunun üzerine tanrıça Athena bakmış ki kızın nakışi kusursuz, kendininkinden aşagı kalmıyor , geçiyor bile . Tanrıça öfkeye kapılır kızın güzelim nakışını yırtmış ve rakibine mekikle vurmuş .Lydialı Arakne hakarete uğramanın üzuntüsüyle kendini asmış .Tanrıça bu hamarat sanatçının ölümüne izin vermemiş..Onu ipinin ucunca asılı duran sürekli eğrip duran örümceğe donüştürmüş. Sonsuza dek tozlu duvar köşelerinde ağ eğrip dursun diye…
Gazeteci Yazar Araştırmacı Nuri Özmut.