Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

ANTALYA VANLILAR DERNEĞİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

1 sene önce
158 kez okundu
ANTALYA VANLILAR DERNEĞİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Antalya’ya yaşayan Vanlılar tarafından kurulan Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Antalya Van Der) sosyal kurum anlayışıyla yürüttüğü çalışmalarla ismini duyurmaya devam ediyor. Dernek Vanlı öğrencilere burs sağlıyor, muhtaç ailelerin ihtiyacını karşılıyor, yabancı dil kursu ve sosyo-kültürel etkinlikler düzenliyor. Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “ İnsanı merkeze alan Antalya Van-Der sosyal ve kültürel çalışmaları büyük ilgi görüyor. Çalışmalarımız izleyenler Türkiye’deki diğer hemşehri derneklerine bizi örnek gösteriyor. Bu başarıda yönetim kurulu ve komisyon üyelerimizin samimimi çalışmalarının çok büyük payı var “ diye konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak 2011 yılında Antalya’da kurulan Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Antalya Van-Der) kuruluş amacı doğrultusunda ses getiren çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kurumsal disiplinle çalışan Antalya Van-Der öğrencilere burs veriyor, muhtaç insanların en zor anında yardımına koşarak destek oluyor, işsiz gençleri işe yerleştiriyor, anma günüleri düzenliyor, mevlit veriyor, Van’ın tarihi, kültürünü yaşatan ve tanıtan sosyo-kültürel etkinlikle düzenliyor. Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester derneklerinin çalışmalarıyla Türkiye’de diğer hemşehri derneklerine örnek gösterildiğini söyledi.
“Vanlıyız ama aynı zamanda Antalyalıyız”
Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 2011 yılında kurulduğunu, 2021 yılında yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıyla genel kuralda göreve seçildiklerini kaydeden Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “ Hemşerilerimizin tanışıp kaynaşması, birlik beraberlik ruhuyla hareket etmesini sağlamak, yardıma ihtiyacı olan hemşehrilerimize maddi ve manevi destek olmak amacıyla göreve geldik. Biz Vanlıyız ama aynı zamanda Antalyalıyız. Van’ın kültürel zenginliğini yaşadığımız Antalya’nın kültürel birikimiyle ile geliştirip aidiyetle pekiştirerek buranın da hemşehrisi olma bilinciyle faaliyetlerde bulunuyoruz. Geçen bir buçuk yıla yakın bir sürede başarıya ulaştık” Diye konuştu
“Antalya’da tek bir konut sahibi Vanlı kiracısından şikâyetçi olmadı”
Antalya’da 30 yıl yıldır yaşamasına rağmen Van ile bağını hiç koparmadığını belirten Antalya Van Der Başkanı Yaşar Müncester, dernek başkanı seçilmeden önce 2011 depremleri sonrası Antalya’ya gelmek zorunda kalan Vanlılara destek olduğunu belirterek , “ Deprem nedeniyle gelmek zorunda kalan Vanlı dostlarımızla iş yerimizde bir araya gelerek ihtiyaçlarını, kendilerine nasıl yarımcı olabileceğimizi konuştuk. O zaman vakıf ve dernekle ilişkim yoktu. Gayrimenkul işi yaptığımız için önce ofisimizi koordinasyon merkezine çevirdik. Yirmiye yakın çalışma arkadaşımla işi gücü bırakarak doğal afet nedeniyle zor günler geçiren hemşehirlerime yardımcı olmaya çalıştım. Sonuçta ev kiralamak isteyen yüzlerce hemşerilerimize konut bulduk. 200’ün üzerindeki hemşehrimizin kontratlarına kefil olduk. Van’da hayat normale dönünce hemşehrilerimizin bir kısmı geri döndü bir kısmı Antalya’ya yerleşti. Kontratına kefil olduğumuz konut sahibi çıkıp ‘Kiramı alamadım, evim hasar gördü, komşularımız rahatsız oldu. Kiramı ödemeden gitti’ demedi. Antalya’da böyle bir sorun yaşanmadı. Tüm Vanlılar kendilerine yakışan şekilde kaldılar ve ayrıldılar. Bu anlamda tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Dernek başkanı olmamda Antalya’ya gelen hemşehrilerimizin etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Bugün 9 Kasım 2011. İkinci depremin 11. yılı. Depremde hayatını kaybeden tüm hemşehrilerimizi rahmetle anıyoruz. Allah ülkemize, memleketimize bir daha böylesi felaketler yaşanmamasını diliyorum” Dedi.
“400’ün üsten Vanlı insanımız işe yerleştirtmenin mutluluğunu yaşadık”
Göreve geldikten sonra taahhütte bulunduklarını belirten Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “ Antalya’da işsiz ve yoksul Vanlı bırakmayacağım dedim. Bu ifademi insanlarımız bir kısmı pek inandırıcı bulmadı. Ama bir buçuk yılda şu ana kadar 400’ün üstünde Vanlı insanımızı işe yerleştirtmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hemşehrilerimiz arasında inşaat, makine, elektrik, kimya, bilgisayar mühendisi olanlar da var yeteneğine göre çocuk bakıcısı, şoför, fırıncı, usta, garson olarak iş sahibi olanlarda var. Biz aracı olunca insanlarımız daha rahat işe yerleşiyor. İşverenler de sorun yaşamıyor. Dijital çağın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması nedeniyle işe yerleştirmeleri artık internet üzerinde yapıyoruz. Bize başvuran hemşehrilerimize ‘Derneğimizin internet sitesinde yer alan Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) internet sitesi paneline girin bilgi birikiminize göre başvurun. Müracaata bizi referans olarak yazın’ diyoruz. İş bulmada hiçbir sorun yaşamıyoruz. Bunlarla kalmadık. Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’nı ziyaret ederek bir anlaşma yaptık. Antalya OSB’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda 40 yaşına kadar olan hemşehrilerimize dernek bünyemizde eğitim ve belge verme yetkisi olan arkadaşlarımız eğitim veriyor. Eğitim sonunda belge alanlar öncelikle işe yerleştiriyoruz. Asgari ücretin altında maaş alan ve sigortasız çalışan kimse yoktur“ Diye konuştu.
“350 hemşehirimize gıda yardımında bulunduk”
Antalya’da eğitim öğretim gören öğrencilere yardımcı olduklarını söyleyen Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester “Biz dostluklarımızı kullanarak belediyelerimizden yükseköğrenim gören kardeşlerimize burs desteği verdik. Muratpaşa ilçesinde ikamet eden öğrencilere Murtapaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile görüşerek burs sağladık. Kendisine teşekkür ediyoruz. Geçen yıl Ramazan ayında 350 hemşehirimize gıda yardımında bulunduk. Ama bunu yaparken insanlarımız rencide edecek davranışlardan kaçındık. Bir alışveriş merkezinden 250-350 TL tutarında alışveriş kartları alarak dağıttık. Yardımları kimsenin görmeyeceği, duymayacağı şekilde yaptık. İnsanlarımızın gözüne, gönlüne, işine aşına katkı yapmaya çalışıyoruz. Herkesin ihtiyacına göre destek oluyoruz. Önce yaşamına dokunuyoruz. Hayatını kazanıncaya kadar sahipleniyoruz. İşe yerleşip hayatı normale dönünce elimizi çekiyoruz.“ Dedi.


“23 Ekim 2011 Van depreminin 11. yıl dönümünde anma töreni ve mevlit düzenledik”
Göreve geldikten sonra kültürel, sanatsal faaliyetlere ağırlık verdiklerini kaydeden Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester “ İki kez Van’ın kurtuluş günü ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliği yaptık. Pandemi nedeniyle ilk yıl kitlesel kutlama yapamadık. Konyaaltı’nda basına kahvaltı vererek açıklamada bulunduk. Ayrıca Van pastası dağıttık. Bu yıl Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda sonrası İstiklal Marşımız okuduk. Van’ın kurtuluşunun tarihsel sürecini anlatarak Van için ve ülkemiz için önem ve anlamını içeren basın açıklaması yaptık. Tarihimiz, kültürümüzü Antalya’da yaşayarak, anlatarak gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Murtapaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal Türkiye’de bir benzeri olmayan Avrupa’nın en büyük Sivil Toplum Merkezi olma özelliği taşıyan Sivil Toplu Merkezi yaptı. Abdullah Sevimçok’un adını taşıyan merkezde derneğimizin yeri var. 900 kişiden 9 kişiye kadar toplantı yapılmasına imkan veren 9 toplantı salonu, farklı çalışma odaları olan merkezde çok sayıda dernek bulunuyor. Burada toplantı, sergi gibi etkinlikler yapıyoruz. En son 23 Ekim 2011 günü Van depreminin 11. yıl dönümünde burada anma töreni ve mevlit düzenleyerek lokma dağıttık” İfadelerinde bulundu.
“Dernek yönetim kurlumuzun yanı sıra komisyonlarımız var”
Sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’de başka bir örneği olmayan yapılanma ve çalışma içinde olduklarını söyleyen Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “İrfan Acar, Burhan Işık, Taner Yörük, Oya Boysan, Yaşar Çakar Filiz Badem’den oluşan dernek yönetim kurlumuzun yanı sıra eğitim, sağlık, kadın, hukuk, gençlik, örgütlenme, kamusal işler, sosyal hizmetler, insan kaynakları, basın halkla ilişkiler, kültür sanat, çocuk, spor, sanat komisyonlarımız var. Gençlerimiz arasında inşaat, makine mühendisimiz, doktorumuz, hukukçumuz, bilgisayar mühendisimiz, savcımız, inşaat ustalarımız nihayetinde iş insanlarımız, iş kadınlarımız, işçimiz, pazarcımız, garson olarak ekmeğini kazanan gencimiz var. Siz insan kaynakları birimi olan bir dernek duydunuz mu? Ama Antalya Van-Der olarak bizim komisyonuz var ve aktif olarak çalışıyor. İş arayan ile işçi arayan arasında köprü görevi yapıyoruz. Geçen ay toplantı yaparak Z kuşağı olarak adlandırılan eğitimli, okuyan, araştıran 150 gencimizi bir araya getirerek derneğimize üye yaptık. Bu arkadaşlarımız sosyal bağ oluştuktan sonra birbiriyle ticaret yapmaya da başladı. Eğitim komisyonumuz çalışması sonucu üyelerimize ücretsiz İngilizce kursu başlattık. Yaz döneminde 7 bin insanımıza mesaj göndererek ücretsiz dil eğitim kursu başlattığımız duyurduk. Bu imkânı Antalya Yörük İl Hatunu Sibel Gezen kardeşimizle yaptığımız görüşmede sağladık. Sibel hanımın sahibi olduğu Gezen Okullarında 3 ay ücretsiz dil kursu verdik. Dil kursuna ihtiyacı olan olmayan gençlerimiz katıldı. Bir kamu kurumunda yasal işi olan ama çözemeyen arkadaşımıza da yardımcı oluyoruz. Futbol kursu, müzik kursu, geziler, kahvaltı ve yemekler düzenliyoruz. Kadınlarımıza, çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Tüm faaliyetlerimizi derneğimize inanarak destek sağlayan iş insanlarımızın, dostlarımızın katkısıyla yapıyoruz. Hiçbir etikliğimizde kimseden para almıyoruz.” Dedi.
“Bize inanan, güvenen ve samimi gönüllü çalışmalarımız gören herkes bize destek oluyor”
Antalya Van-Der’in sosyo- kültürel çalışmalarını Vanlı hayırseverlerin yanı sıra, kendilerine inanan, güvenen Antalyalı iş insanları ve belediyelerin sağladıkları desteklerle yürüttüklerini söyleyen Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “Zengin insanlar ve belediye başkanları her yerde sivil toplum kuruluşlarından kaçar. Çünkü sürekli sorun taşırlar ve bıktıran hatta bazen de istismar varan taleplerde bulunurlar. Ama belediye başkanları bazen kolumuz tutarak bir şeye ihtiyacınız var mı diye soruyorlar. Biz Antalya’da Vanlıları temsil ediyoruz. Bu sorumluluk ve misyonla hareket ediyoruz. Zenginden alıp yoksula dağıtıyoruz. Tüm çalışmalarımızı ayrıntılarıyla bağışçılarımız ve dernek yöntem kurlumuzla paylaşıyoruz. Derneğimizde tüm iş ve işlemler şeffaf sorgulanabilir ve hesap verilebilir şekilde yürütülüyor. O nedenle Antalya ve farklı illerde herkes Antalya Van-Der’i Türkiye’ye örnek gösteriyor. Bizde bundan mutluluk duyuyoruz.” Diye konuştu.
“Antalya’da 100 bine yakın Vanlı var”
Vanlıların Antalya’da çok büyük bir aile oldukların, sevildiklerini, saygı gördüklerini de ifade eden Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “ Antalya’da 100 bine yakın Vanlı var. Türkiye’de sivil toplum örgütlerinde benzeri olmayan üye etkinliği yaptık. Etkinlikle 400 Vanlıyı derneğimize kaydettik. Bunu hiçbir dernekte göremezsiniz. Bunu planlı şekilde yapıyoruz. Örneğin Kepez, Konyaaltı, Döşemalatı, Murtpaşa bölgelerinden sorumlu arkadaşlarımız var. Üye çalışması ve iletişimi onlar sağlıyor. Bine yakın üyemiz var. Hedefimiz aktif, katılımcı üyeye sahip vizyon sahibi çalışkan STK olmak. Otelcilik Vanlıların elinde. En iyi otelleri Vanlılar işletiyor. Antalya’da terzi, telefoncu çay ocağı, bakkal, market çalıştıran da var. Müteahhitlik yapan, inşaat işleri olan Vanlılar da var. Farklı sektörlerde başarılı işler yapan çok kaliteli insanlarımız var. Vanlıların Antalya’da her mevkide itibarı, güvenirliliği çok yüksektir. Olumsuz tek bir şey bugüne kadar yaşanmamıştır. Türkiye’nin hangi köşesine giderseniz giden Vanlılara sevgi, saygı ve güven var. Birbirimiz sevmeliyiz. Yaşadığımız kentlerin Van’ın ve ülkemizin kalkınmasına birlik berberliğine katkı sağlamalıyız. Birbirimize omuz vererek yapıcı olmalıyız.” Dedi.
“Derneğimiz hiçbir siyasi görüşün arka bahçesi olmadı olmaz da”
Herkesin siyasi görüşü olduğunu belirten Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester şunları söyledi: “ Ben dernek başkanı olmadan 2011 yılında milletvekili adayı oldum ama son dakikada adaylığım geri döndü. Ama derneğimizde siyaset asla yoktur. Derneğimiz hiçbir siyasi görüşün arka bahçesi olmadı olamaz da. Siyaset kişisel tercihimizdir, bizim üst kimliğimiz Vanlı olmaktır. Önceliğimiz Vanlı olmak, tarihimizi, kültürümüzü yozlaştırmadan yaşamak ve yaşatmaktır. Antalya’da bir Vanlı mağdur yaşıyorsa, yatağana aç giriyorsa biz onun yaşamına dokunamıyorsak kendimizi sorumlu tutar ve sorgularız. Biz bunları yaparken dil, din, soy sop, meşrebe bakmıyoruz. İnsan merkezli çalışıyoruz. Vanlı, Antalyalı, Ispartalı, Hakkârili nereli olursa olsun, derneğimize başvurmuşsa kendisine yardımcı oluyoruz. Antalya meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, diğer dernekleri ziyaret ediyoruz. Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve basın ile sağlıklı iletişim içindeyiz. Antalya’da resmi, özel kurumu kuruluş ve şahıslar bize güvenerek destek oluyor. Herkese teşekkür ediyoruz. Hemşehri dernekleri arasında Türkiye’nin en başarılı en çalışkan ve üretken sivil toplum kuruluşu Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’dir. Çalışmalarımızla Antalya’da kısa sürede örnek sivil toplum kuruluş olduk. Bu gerçeği Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir’de faaliyet gösteren dernek başkanlarımız da bize ifade ediyor.”

“Yorgunluğumu Vantalya bahçemizde gideriyorum”
Antalya’da hem ticaretle hem siyaset hem de dernekle uğraşmak kolay olmadığına işaret eden Antalya Van-Der Başkanı Yaşar Müncester, “Derneğin yanı sıra iş yerimizde 60 kişi çalışıyor. İşimiz yorucu ve yıpratıcıdır. Tüm yorgunluğumu Vantalya bahçemizde gideriyorum. Bahçemde nar, portakal, limon ve diğer meyvelerin yanı sıra Van’da nesli tükenmekte olan aslik elma, pamuk elma, mellaki armut, mellaçi armut, cebe sığmaz elma, şıkşıkı elma, bey elması, yazlık elma, dığdığı armut, iğde ağacı, alo ağacı, leylak, zeringadek, Van lalesi var. Çocukluk tutuktum olan Van’ın kara kuyruk, Van taklacısı, akkuyruk kafadan serpmeli sarı, İranlı güvercinlerim var onlarla zaman geçiriyorum.” Diye konuştu.
“Van’ın zengin mutfak kültürünü Antalya’ya taşıyacağız”
1967 yılında Van da doğduğunu, 30 yıldır Antalya’da gayrimenkul, otomotiv sektöründe faaliyet gösterdiğini, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda iki dönem meslek grubunda komite başkanlığı ve üye olarak görev yaptığını dile getiren Antalya Van Der Başkanı Yaşar Müncester, “ Van Kültür ve Dayanışma Vakıf Antalya Şubesi’nde iki dönem başkan yardımcılığı yaptım. Halen Antalya Vanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı olarak yönetim kurulu üyelerimizle birlikte hemşehrilerimize hizmet etmeye çalışıyorum. Faaliyetlerimiz çeşitlenerek artacak. Yakında Van’ın lezzetli zengin mutfak kültürünü Antalya’ya taşıyacağız. Açacağımız restoranda Van yemeklerini, kahvaltı, fırın ürünlerini Vanlılar ve Antalyalılar ile buluşturacağız.” Dedi.

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.