Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

CİNİSLİ;CUMHURBAŞKANLIĞINDAKİ BAZI ÖZEL KANUNLARI ELEŞTİRDİ…

2 sene önce
84 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 20 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

Mehmet Çatakçı
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli Cumhurbaşkanlığı bünyesine hitap eden bazı özel kanunları TBMM Genel Kurulunda eleştirdi.
Cinisli” Cumhurbaşkanlığı makamı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının temel mali mevzuata tabi olmadıkları ve bu nedenle yaptıkları harcamaların nasıl ve neye göre yapıldığının araştırılması konumuz. Peki, bu muafiyet nereden geliyor; bunu sormamız gerekiyor. 2018 yılı Temmuz ayı başında yayınlanan bir kanun hükmünde kararnameyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Kanunu’nun adı değiştirilmiş ve kanuna yeni fıkralar eklenmişti. Yeni hükümlerle Harcırah Kanunu’nun, Taşıt Kanunu’nun, Devlet İhale Kanunu’nun, Kamu Konutları Kanunu’nun, Kamu İhale Kanunu’nun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun artık Cumhurbaşkanlığı makamı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı için geçerli olmadığı kaydedilmişti. Cumhurbaşkanlığı makamı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı bünyesinde, bu 6 farklı kanunda düzenlenen hususlara ilişkin işlemlerin ise Cumhurbaşkanlığınca belirleneceği ifade edilmiştir. Fakat 2018 yılı Temmuz ayından günümüze kadar geçen sürede ifade ettiğim kanunların alanlarına giren işlemlere ilişkin bir usul veya yönetmelik yayınlanmadı, kamuoyunun bilgisine de sunulmadı. Sadece 2021 yılı Sayıştay denetim raporlarında Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılan yönetmeliklerin bulunduğu kaydediliyor. Raporlarda önceki yıllar içinse böyle bir ifade bulunmuyor yani Cumhurbaşkanlığı gibi yüce bir makam 2018 yılından en azından 2021 yıl başına kadar başıbozukluğun, keyfîliğin ve denetimsizliğin resmen adresi olmuş. 2018 yılı kesin hesabına göre 1 milyar 648 milyon lira, 2019 yılı kesin hesabına göre 3 milyar 919 milyon lira, 2020 yılı kesin hesabına göre 2 milyar 872 milyon lira Cumhurbaşkanlığı makamı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından usulsüzce harcanarak devlete ve millete hesap verme sorumluluğu terk edilmiş, usulsüzlük ve kuralsızlık tercih edilmiş. Burada, biz, 85 milyonun ödediği vergilerin hesabını sormak zorundayız”dedi.
Naci Cinisli konuşmasını şöyle sürdürdü.”Keyfî Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin bir defosu da yüz kızarma mekanizmasını ortadan kaldırmasıdır, artık kimsenin yüzü kızarmıyor çünkü Meclise ve milletimize olan sorumluluklar yok sayılıyor.
Denetimden uzak Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle pek çok köklü kurum kapatıldı, yenileri kuruldu, kurallar değişti. Kapatılamayan kurumlar yerine de sarayda paralel muadilleri oluşturuldu. Devlet köklü kurumları ve gelenekleriyle, bilgi ve tecrübeyle, kurumsal hafızasıyla ayakta kalır, güçlü işler. Devleti işletmemizin en sağlıklı temini de yazılı kuralları ve teamülleriyle demokrasidir, hesap verilebilirliktir.
En geç dört ay sonra, bizim anladığımız manadaki, kurumları, kuralları işleyen demokratik cumhuriyeti tekrar inşa edeceğimizin sözünü veriyoruz”dedi

Reklam
Kullanıcı
Mustafa Doğan
Kanalda toplam 2543 adet video bulunuyor.
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.