Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2023 YILI ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ SON BİLGİLERİ PAYLAŞTI. BAŞARILI BİR YIL..

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2023 YILI ORMAN YANGINLARI İLE İLGİLİ SON BİLGİLERİ PAYLAŞTI. BAŞARILI BİR YIL..

Mehmet Çatakçı

 

Orman Genel Müdürlüğü kurulduğu  günden bu yana dönemin ihtiyaçları doğrultusunda gelişerek faaliyetlerini 184 yıldır başarı ile yerine getirmekte olduğunu belirtti.

OGM Bekir Karacabey”Yeşil Vatan’ın her bir karışını korumak için 45 bini aşkın tecrübe ve büyük bilgi birikimine sahip orman kahramanı ile, ormanlarımızı ve orman kaynaklarımızı korumak ve geliştirmek için gece gündüz çalışıyor.

Üstelik sadece ülkemiz için çalışmıyor, dünya ormanları içinde çalışıyor.

Ülkemiz ormanlarının yarısından fazlasının yangınlara hassas bölgelerde bulunması bizlerin her zaman hazır, temkinli ve tetikte ve olmasını gerekli kılmaktadır.

Ülkemizde 23,2 milyon hektar orman bulunmaktadır. Ormanlarımız genellikle deniz kıyılarımızda ya da kıyılarımıza yakın yerlerde yoğunlaşmıştır. Ormanlarımızın yaklaşık %55’ine tekabül eden 12,5 milyon hektar bölümü yangına çok hassas bölgede yer almaktadır. Ülkemiz ormanlarının yarısından fazlasının yangınlara hassas bölgelerde bulunması bizlerin her zaman hazır, temkinli ve tetikte ve olmasını gerekli kılmaktadır.

 Orman yangınları ile mücadelemizde üç ana stratejimiz vardır.

Önleme: Yangın çıkmasına mani olmak (Eğitim ve bilinçlendirme)

SÖNDÜRME: Erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale

 

REHABİLİTE: YANAN ALANLARIN TEKRAR ORMANLAŞTIRILMASI 

Ülkemizde orman yangınlarının son on yıllık veriler dikkate alındığında  % 88’inin çıkış sebebi insan kaynaklıdır. İhmal ve dikkatsizliğin en başta geldiği görülmektedir. Bunlar; anız yakma, bahçe temizliği, piknik ateşi, sigara gibi nedenlerdir.

Orman yangınlarının %90’ı insan kaynaklıdır. Bunun için bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına ağırlık vermekteyiz.

Akdeniz Bölgesinin en modern yangın eğitim merkezini Antalya’da kurduk. Bu eğitim merkezinde uluslararası düzeyde yangın uzmanları yetiştirmek üzere  günümüze kadar 17 ülkeden 238 kişiye yangın uzmanlığı eğitimi verildi. Antalya’da bulunan Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinde 1.231 operatöre ileri sürüş teknikleri eğitimleri, 1.979 orman muhafaza memuruna orman yangınları eğitimi, 3.427 teknik elemana ise yangın uzmanlık eğitimleri verilmiştir.

2023 yılı yangın sezonu hazırlıkları kapsamında tüm bölge müdürlüklerimizde iş başı eğitimleri tamamlanmıştır.

 

Yangın sezonu öncesi köylerimizde eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine devam ediyoruz. Bu kapsamda 4.866 köyde 71.214 köylümüze, 5.939 çoban ve arıcıya eğitim verilmiştir. Yine okullarımızda yapılan eğitim çalışmalarında 8.600 öğrencimize orman sevgisinin artırılmasına yönelik eğitimler verilmiştir. Ayrıca 4.547 askeri personele ve 120 bin Yangın Gönüllümüze orman yangınlarıyla mücadele eğitimi verilmiştir.

Fidanlar Fidanlarla Büyüyor, Geleceğe Nefes gibi Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte organizasyonlar yapılarak çocuklara orman sevgisi aşılanmakta, yangınlara karşı çocuklar bilinçlendirilmektedir. Bu yıl 8.600 öğrencimize orman sevgisinin artırılmasına yönelik eğitimler verilmiştir.

Yıl boyu personelimize yönelik orman yangınları ile mücadele eğitimlerine devam ediyoruz.

Türkiye, aynı kuşakta yer alan Akdeniz ülkeleri; İspanya, Portekiz, Yunanistan, İtalya ve Fransa ile mukayese edildiğinde orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkedir.

Orman yangınları ile mücadelede erken müdahale çok önemlidir. Teknik, teknolojik ve bilimsel tecrübeler ışığında; kara ve hava gücü ile teknolojinin sağladığı imkanların bir arada kullanılması bizlere bu başarıyı sağlamaktadır.

Hava ve kara araçlarımızın yangınlara daha kısa sürede ve daha etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için inşa edilen havuz ve gölet sayısı  4.630 adede ulaştırdık.

Yangına hassas 13 Orman Bölge Müdürlüğünde 2011-2022 yılları arasında 9.263 km yangın önleme tesisi yaptık.

Son 20 yılda aldığımız tedbirlerle müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya düşürdük.

Bugüne kadar Suriye, Gürcistan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Rusya, İsrail, Libya ve Balkan ülkelerine orman yangınları konusunda yardım ettik.

 

Türkiye’nin Yüzüncü yılında ilk defa Yangın Söndürme Filomuzu kurduk.

Yeşil Vatan’ın savunmasında görev yapacak olan kendimize ait  hava gücümüzü güçlendiriyoruz.

Bu kapsamda TUSAŞ tarafından yerli olarak üretilen 3 adet  T70 yangına su atar helikopteri bu sezon orman yangınları ile mücadelede kullanacağız.

Satın aldığımız hem amfibik ve hem karadan su alabilen özellikte 3 ton kapasiteli 20 adet Air-traktör modelin uçağın ilk 4 adedi bu yıl yangın sezonunda kendi pilotlarımızla görev yapacak, kalan kısmı 3 yıl içinde filomuza katılacaktır.

Bu yıl yangınlarla mücadele için 69 helikopter, 22 uçak ve 8 İHA’ dan oluşan hava gücümüzün yanında Rezerv olarak da 31 helikopter, 2 uçak gücümüzle toplamda 131 hava aracını bu sezonda kullanacağız.

Yangın yönetim maksadıyla yangın tespiti, görüntü aktarımı gibi görevleri de yapabilen ancak özellikle üzerinde bulundurduğu yapay zeka ile çalışan sensörler vasıtasıyla sayısal veri toplayan ve bunları haritalandırabilen özellikle çok yüksek teknoloji görev sistemleriyle donatılmış 1 adet İnsanlı keşif uçağı uçağımız da ilk defa bu yıl yangın sezonunda kullanılacaktır.

Bu sene Orman Teşkilatı tarihinin en geniş hava filosu ile orman yangınlarına müdahale edecek. 2000’li yılların başında 85 ton olan su atma kapasitemizi bugün itibarı ile 322 tona çıkarttık.

Orman vatandır anlayışı ve vatan savunması bilinciyle yangınla mücadelemizi var gücümüzle sürdürüyoruz.

İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Orman Teşkilatı tarafından orman yangınları ile mücadele edilebilmesi için gerekli su atar uçak ve helikopterlerin yerli ve milli imkanlarla üretilerek; ormanlarımızın korunması için çok faydalı hizmetleri yerine getirerek, dünyaya örnek olacağız.

Bu doğrultuda kara gücümüzle alakalı teknik ve teknolojik alt yapımızı güçlendirmeye devam ediyoruz.

2021 yılında meydana gelen orman yangınları sonrasındaki süreçte toplam 6750 orman yangın işçisi, 1260 orman muhafaza memuru ve 290 orman mühendisi istihdam ederek yeşil vatan sevdalısı orman kahramanları ile gücümüze güç kattık. Bu yılda 1409 personel alımı çalışmalarımız devam etmektedir.

Orman yangınları ile mücadele amacıyla, 25 bin orman kahramanı son bir yılda filoya dahil edilen 253 adet arazöz, 173 adet ilk müdahale aracı,  181 adet iş makinası ile ,  bu yıl  toplamda 1560 arazöz, 2453 ilk müdahale aracı ve  iş makineleriyle birlikte toplamda 4.981 araçla Yeşil Vatan’a hizmet edecek.

Ayrıca; Devletimiz olağan dışı hallerde kamunun gücünü birleştirmektedir. Bu kapsamda DSİ ve KGM araçlarından meydana gelen rezerv kara gücümüz ise;185 dozer, 25 greyder, 1913 ekskavatör, 229 treyler, 12 su tankerinden oluşmakta ve hazır beklemektedir.

Ayrıca hayata geçirdiğimiz gönüllülük sistemi ile 120 bin orman yangın gönüllüsü bu mücadelede yanımızda olacaklar.

Ayrıca 30 bölge müdürlüğümüzde 462 kişiden oluşan arama, kurtarma ve ilk yardım konularında özel eğitimler alan ORKUT ekiplerini kurduk. Kahramanmaraş Merkezli depremlerde bu ekiplerimiz çok faydalı oldular. Bunların sayısını 4500’e çıkaracağız.

Müdahale için Etkili Sistemler

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce oluşturulan 3 günlük Yangın Risk Haritasına göre orman yangını riski yüksek bölgelerde gerekli ilave tedbirler alıyoruz.

Yangınları daha erken tespit edebilmek için mevcut 776 adet kulemizden 184 adedi akıllı kuleye dönüştürülmüş ve 324 adet kamera sistemi kurulmuştur. Bu sistemler yangını önce tanımlayıp sonra sesli ve görsel olarak görevli personelimizi uyarmaktadır.

Avrupa’da İHA kullanan ilk ülkeyiz. Toplam sekiz adet insansız hava aracıyla Hatay’dan Çanakkale’ye kadar olan yangına hassas yörelerimizi 1 dakika gibi kısa bir sürede 3 milyon hektar alanı canlı bir şekilde tarayarak çıkan yangınların anında ekiplerimize bildirilmesini , böylelikle yangına daha erken müdahale edilebilmesini sağladık. Bununla birlikte İHA ’lar üzerindeki gelişmiş kameralar sayesinde yangınların seyrini çok net bir şekilde izleyerek yöneticilerin daha doğru karar vermelerini sağladık.

İHA üzerine yerleştirilen mobil baz istasyonu uygulaması ile telefonların çekmediği yerlerde esintisiz mobil iletişim sağlayabiliyoruz.

Yangın karar destek sistemleri olarak bilinen yerli yazılımlarımızla yangınların ileriki saatlerde alacağı pozisyonu ve oluşturabileceği risk alanlarını önceden, meteorolojik verilere bağlı olarak modelleyebiliyoruz. Oluşturulan bu modellere bağlı olarak ileriki saatlerde alınması gereken tedbirleri tespit edebiliyoruz.

Bu ve bunun gibi dünyanın kullandığı en ileri teknolojileri kullanarak ülkemizi orman yangınları ile mücadelede güçlü bir noktaya getirdik.

Orman yangınlarında orman savunması vatan savunmasıdır düsturu ile Yeşil Vatan için cansiperane mücadele eden ve bu uğurda şehit olan personelimize de Allahtan rahmet diliyorum”dedi.

 

Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.