Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

MUSTAF SAVAŞ AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN EKONOMİ TABLOSUNU TBMM GENEL

1 sene önce
40 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 20 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

KURULUNDA MASAYA YATIRDI..
Mehmet Çatakçı
TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş TBMM Genel Kurulunda AK Parti hükümetlerinin ekonomide yaptığı çalışmaları anlattı.
Mustafa Savaş”; Küresel açılan zorlu sınamalardan geçtiğimiz dönemde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde alınan kararlar ve uygulanan tedbirlerle Türkiye ekonomisinin gücü ortaya konmuştur. Bu süreçte hızlı ve güçlü toparlanma kabiliyeti sergilememizin altında hükûmetlerimizin 2002 yılından itibaren yaptığı reformlar bulunmaktadır. Öte yandan, 2021 yılı Aralık ayında hayata geçirilen ve yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı önceleyen Türkiye ekonomi modeliyle güçlü büyüme seyrini sürdürdük. Böylece, 2022 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2 büyüyerek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduk, geçtiğimiz yıl ihracatımızı 254,2 milyar dolarla rekor seviyeye taşıdık. Bunun yanında, istihdamı teşvik eden anlayışımızla ülkemizde istihdam edilen kişi sayısını Kasım 2022 itibarıyla 31,6 milyon kişiye ulaştırdık. Tüm dünyada yaşanan zorlu ekonomik koşullara rağmen 2022 yılında bütçe açığının millî gelire oranının yüzde 1 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz, böylece son yirmi yılın en iyi bütçe performanslarından birini yakalamış olacağız., değerli milletvekilleri; teklif ettiğimiz Yeni Konut Finansman Programı’na geçmeden önce, kısaca bankacılık sektörümüze ilişkin bilgilendirme de yapmak istiyorum. Bankacılık sektörünün kredileri kur ve parite etkisinden arındırılmış verilere göre yıllık yüzde 42 oranında artışla 13 Ocak 2023 tarihi itibarıyla 7,7 trilyon TL’ye yükselmiştir. Bir yıllık dönemde konut kredilerinin yüzde 20,4 oranında arttığı görülmektedir. Anılan tarih itibarıyla konut kredileri 361 milyar TL’ye ulaşmıştır. En önemli aktif kalitesi göstergelerinden biri olan kredilerin takibe dönüşüm oranı da 13 Ocak 2023 tarihinde bireysel krediler için yüzde 1,9 seviyesindeyken konut kredileri için binde 2’nin altında gerçekleşmiştir,”dedi.
Savaş “, malumunuz olduğu üzere, konut sektörü birçok sektörden girdi sağlayan ve birçok sektörde talep ve istihdam potansiyeli oluşturan dinamik ve başat bir sektördür. TÜİK verilerine göre ülkemizde son beş yıllık dönemde yılda ortalama 1 milyon 500 bin adet konutun satışı gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında konut arzında yaşanan daralmaya rağmen yıllık ortalamalarla paralel toplam 1 milyon 485 bin konut satışı yapılmıştır. 2013-2018 dönemleri arası ilk el konut satışlarının yıllık ortalama 650 bin olduğu hesaplanmaktadır. Aynı dönemler arasında ülkemizde yıllık 1 milyon adet bağımsız bölüm için yapı ruhsatı alınmıştır. Konut projelerinin ortalama otuz altı ay içerisinde tamamlandığına bakılarak söz konusu dönemler arası arz ve talebin dengede olduğu görülmektedir. Yüzde 40’lara varan genç nüfus, şehirleşme, kentsel dönüşüm, yapısal riskli binaların yenilenmesi ve nüfus artışı gibi başlıca sebeplerden dolayı ülkemizin yıllık konut ihtiyacı 800 bine yaklaşmıştır. Pandemiyle birlikte yaşanan ekonomik gelişmeler, sınırlı arsa stoku ve gayrimenkul sektörüne yönelik geliştirilen finansal enstrümanların sınırlı kalması neticesinde 2019 yılından günümüze, geçmiş yıl ortalamalarına kıyasla yaklaşık yüzde 50 daralmayla yıllık ortalama 500 adet bağımsız bölüm için yapı ruhsatı alınmıştır. Yıllar itibarıyla artan konut ihtiyacına karşılık alınan yapı ruhsatı sayılarındaki bu daralma arz ve talep dengesinin bozulduğuna işaret etmektedir. Ülkemiz konut arzının ve konut sahipliğinin desteklenmemesi durumu talep enflasyonuna ve maliyetlerin üzerinde fiyat artışlarına sebep olacaktır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, eser siyaseti anlayışımızla sosyal konut projeleri Hükûmetlerimizin ilk günden itibaren en çok önem verdiği ve 81 ilimizin tamamında hayata geçirdiği icraatlardan biridir. TOKİ aracılığıyla yapılan ve dünyada örnek gösterilen toplu konut projeleriyle geçtiğimiz yirmi yılda yaklaşık 1 milyon 170 bin konut inşa edilmiştir.
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı sosyal konut projesi olan İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi açıklanmıştır. Bu projeyle beş yıllık dönemde 500 bin sosyal konut yapmayı, 1 milyon konut amaçlı arsa sunmayı ve 50 bin iş yerini tamamlamayı hedefliyor, dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmalarını kolaylaştırıyoruz. Bunun sonucunda konut ve bağlı sektörlerini de desteklemiş oluyoruz” diyerek sözlerini şöyle tamamladı.
“ Öncelikle altını çizmek istiyorum ki huzurunuza getirdiğimiz kanun teklifimizle sürdürülebilir bir konut arzı amaçlıyoruz. Ayrıca, piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı finansman maliyeti ve vade yapısı sunuyoruz. Program kapsamında finansman taksitlerinin ilk üç yılını “ödeme kolaylığı dönemi” olarak adlandırıyoruz. Bu dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından taksitlerin hane gelirinin yüzde 30’unu aşan kısmının geri ödeme şartıyla karşılanmasını ve konut yüklenicilerinin de satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı sağlamasını planlıyoruz. Projenin finansmanı için Hazine tarafından uygun finansal araçlarla kaynak sağlanmasının önünü açıyoruz. Özetle, vatandaşımızın kira öder gibi ev sahibi olabileceği bir projeyi daha hayata geçiriyoruz.
Kanun teklifimizle Hazine ve Maliye Bakanlığımıza hazine katkısı için aktarım yetkisini, programın hangi konutları kapsadığını, hazine ve yüklenici katkısının hesaplanma yöntemini, hazine katkısı geri ödeme usulünü, veri ve bilgi paylaşımını, esnek ödeme planı ve yöntemini, sağlanan kaynağın finansman yöntemini, usul ve esasları belirleme yetkisini, program kapsamında edinilen konutların beş yıl süreyle satılamamasını, cezai yaptırımları ve programın ne kadar süreceğini düzenliyoruz.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yeni konut finansman programından bankacılık mevzuatına göre ancak kredi yeterliliğine sahip vatandaşlarımızın yararlanabileceğini tekrar vurgulamak istiyorum.
Bu program kapsamında, ülkemiz, konut arz talep dengesine göre 3 bölgede değerlendirilecektir; 1’inci bölge için 5 milyon TL, 2’nci bölge için 3 milyon TL, 3’üncü bölge için 2 milyon TL finansman kullanılabilecektir.
Program kapsamında, aynı hanede yaşayan 18 yaş ve üstü çocuklar da gerekli ödeme gücüne sahip olmaları ve diğer şartları sağlamaları koşuluyla da programa başvurabileceklerdir.
Programdan yalnızca konut sahibi olmayan vatandaşlarımız yararlanabilecektir. Bu programdan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın konut sahibi olmak istedikleri ilde son bir yıl içerisinde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.
1’inci ve 2’nci bölgede, program kapsamında konut sahibi olmak için son bir yıl içinde resmî kayıtlara göre yerleşim yerinin aynı il olması gerekmektedir.
Program kapsamında kullanılacak finansman tutarları için 2 milyon TL’ye kadar 0,69; 2 ila 4 milyon TL aralığı için 0,79; 4 ile 5 milyon TL aralığı içinde 0,99 faiz oranı öngörülmüştür.
İlk aşamada, programın on beş yıl vadeli olması planlanmaktadır.
Hazine katkısı talep etmeyen vatandaşlarımız için de programa dâhil olan bankalarca, üç yıllık finansman kolaylık dönemi boyunca hane geliriyle ilişkili bir şekilde azaltılmış taksit tutarlarına sahip esnek ödeme planı sunulması imkânı da getirilmiştir. Hazine katkısının belirli bir plan dâhilinde geri alınmasını öngörüyoruz
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında, milletimiz için eser ve hizmet üretmeye devam ediyoruz; vatandaşlarımızı uygun ödeme koşullarıyla konut sahibi yapıyor, sürdürülebilir konut arzının da temellerini atıyoruz. Bu vesileyle kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum”dedi

Reklam
Kullanıcı
Mustafa Doğan
Kanalda toplam 2544 adet video bulunuyor.
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.