HÜSEYİN FİLİZ VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ ELE ALDI…..
Mehmet Çatakçı
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof.Dr.İmam Hüseyin Filiz Vakıf Üniversitelerinde yaşanan faiş fiyatları TBMM Genel Kurulunda ele aldı.
Vakıf Üniversitelerinde Neler Oluyor?
TBMM’nin gündeminde yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, vakıf üniversitelerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
MÜTEVELLİ HEYET ÜYELİĞİ YOLUYLA DEVİRLER VAR !
Prof. Dr. Filiz, 700 bin civarında öğrencinin eğitim aldığı 79 vakıf yükseköğretim kurumlarının, yükseköğretim sistemi içerisinde önemli bir konuma gelmiş olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Filiz, vakıf üniversitelerinin hukuki statüsünün Anayasa ve YÖK Kanununa tabi olduğunun ve vakıflar hukukuna göre işleyeceğinin ve asla kazanç amacı güdemeyeceğinin belirtilmesine rağmen, bazı vakıf üniversitelerinde mütevelli heyet başkanlarının üniversiteyi şirket gibi bile değil, kendi özel mülkleri gibi yönettiğini ifade etti.
Vakıfların nasıl yönetileceği kanunda açıkça belirtildiği hâlde, milyon dolarlık servetlerle bazı vakıf üniversitelerinin satıldığı ya da mütevelli heyet üyeliğinin devri yoluyla yurt dışında paralar yatırılarak devredilen çok sayıda vakıf üniversitesi olduğu gibi bazı vakıf üniversitelerinin yabancı şirketler tarafından satın alındığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Filiz devamında; “YÖK raporunda vakıf üniversitelerinin gelir gider kalemlerinin kamu kuruluşlarındaki gibi şeffaf olması gerektiği ve kamuya açık bir tarzda denetlenmesi gerektiği dile getirilse de bu üniversiteler yeterince denetlenmiyorlar.” dedi.
REKLAM GİDERLERİ AR-GE’Yİ AŞTI !
Uluslararası arenada hiç bilinmeyen vakıf üniversitelerinin pek çoğunun, bir öğrencinin üniversiteye maliyetinin kat be kat üstünde ücret aldığını dile getiren Prof. Dr. Filiz: “Bu tür üniversitelerde reklam ve tanıtım için ayrılan bütçelerin çok fazla olduğu, araştırma geliştirme faaliyetlerine ise sembolik harcamalar yaptıkları hayretle izlenmektedir.” ifadelerini kullandı.
Öğretim Elemanlarının Mağduriyetleri Giderilmeli !
Prof. Dr. Filiz; 2020’de kabul edilen 7243 sayılı Kanun ve Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklik uyarınca “Vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından daha az ücret verilemez.” denmesine rağmen bazı vakıf üniversitelerinin öğretim üyelerine yasada belirtilen ücretleri ödemediklerine vurgu yaparak: “Bu yanlışlık denetlenmeli ve öğretim elemanlarının mağduriyetleri giderilmelidir.” dedi.
VAKIF KANUNLARINI İHLAL EDENLER YETİM MALINI ÇALANLAR GİBİDİR !
Prof. Dr. Filiz: “Kampüsü ve yeşil alanı bile olmayan, bir binada hizmet veren bazı vakıf üniversitelerinde az sayıda öğretim üyesiyle bu kadar çok öğrenciye nitelikli bir eğitim nasıl verilebilir? Vakıf yöneticilerine bu yanlışlıkları yapma imkânını kimler veriyor? YÖK, Vakıflar Yasası’nın ve YÖK Yasası’nın ihlal edilmesine nasıl göz yumuyor?” diye sorarken, devamında: “Vakıf Kanunlarını ihlal edenler, yetim malını çalanlar gibidir.” ifadesini kullandı.
EĞİTİMİ PARA KAZANMA ARACI OLMAYACAK !
Prof. Dr. Filiz konuşmasının sonunda: “Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, eğitimi para kazanma aracı olmaktan çıkarmak, eğitimde parası olan ile olmayan arasında eşitlik sağlamak devletin birinci dereceden görevidir. Bir milletvekili, bir üniversite hocası ve eski bir rektör olarak inancım odur ki İYİ Parti iktidarında AK Parti’nin eğitim hayatına getirdiği bu bozuk düzeni ortadan kaldıracak ve eğitimde olmamız gereken yerde olacağız”dedi