DHO Alanya Temsilcisi Özçelik’ten ‘İşsiz diş hekimleri ordusu’ uyarısı
Diş Hekimleri Odası Alanya Temsilcisi Dt. Murat Özçelik, “ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğretim görevlisi olmayan bölümler vardır ve her türlü yetersizliğe rağmen ne tuhaftır ki her yıl öğrenci kontenjan sayısı artmaktadır” dedi
DİŞ Hekimleri Odası Alanya Temsilcisi Dt. Murat Özçelik, 22 Kasım Türk Diş Hekimleri Günü nedeniyle yaptığı açıklamada diş hekimliği mesleğinin sorunlarına değinerek çözüm önerilerinde bulundu.
Dt. Murat Özçelik, açıklamasında aynen şu ifadelere yer verdi:
“Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesi, bireylerin ağız ve diş sağlığının iyileşmesinde büyük bir özveri ile çalışan tüm Diş Hekimi meslektaşlarımın 22 Kasım Türk Diş Hekimleri Günü’nü kutluyorum.
Maalesef diş hekimliği mesleğinin sorunları hala artarak devam etmekte.
2002 yılında 19 olan Diş Hekimliği Fakültesi sayısı 2021 yılının sonunda 103’e ulaşmıştır. 88 Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim verilmektedir. Öğrenci kontenjan sayısı 8 bin 500’lere gelmiştir.
Mesleğimiz, popülist anlayışa ve siyasi yaklaşıma kurban edilerek teknik, fiziki ve akademik alt yapısı olmadan, planlanma yapılmadan her yere Diş Hekimliği Fakültesi açılarak çıkmaza sürüklenmektedir. Açılan fakültelerin kontenjanları fakülte yönetimlerinin ‘Azaltın’ talebine rağmen her yıl YÖK tarafından arttırılmaktadır. Bu durum diğer bir çok meslekte olduğu gibi iyi eğitilmemiş, işsiz diş hekimleri ordusuna dönüşecektir. Yeni açılan fakültelerin bir çoğunda akademik kadrolar ve fiziki-teknik alt yapılar yetersizdir. Örneğin Alanyamızda ALKÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğretim görevlisi olmayan bölümler vardır ve her türlü yetersizliğe rağmen ne tuhaftır ki her yıl öğrenci kontenjan sayısı artmaktadır. Yetkililerin bir an önce kontenjanları azaltması, açılan ama eğitime başlamayan Diş Hekimliği Fakültelerini kapatması, mevcuttakilerin akademik kadro, fiziki ve teknik alt yapılarını iyileştirmesi gerekmektedir. İyi eğitim alamamış, iş bulamayan, emeği ucuzlamış, değersizleştirilmiş diş hekimi meslektaşlarımızın ortaya çıkmaması için yeni baştan planlama yapılmalıdır.
Diğer önemli bir konu ise, devlet koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetini 0-18 yaş arasında kamu ve özelde ücretsiz olarak karşılamalıdır. Koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmeti ülke genelinde planlanarak ve sürdürebilir bir şekilde hayata geçirilmelidir. Ayrıca devlet, SGK’lılar için diğer özel sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti satın aldığı gibi, özel ağız-diş sağlığı poliklinik, merkezler ve muayenehanelerden de hizmet satın almalıdır. Böylelikle tüm toplum kesimlerinin ağız ve diş sağlığı kalitesi artacaktır.
ADSM’lerdeki meslektaşlarımızın hasta tedavi sürelerinin yeterli olması, yardımcı personel sayılarının arttırılması ve hak ettikleri ücretlerin verilmesi gerekmektedir.
Vatandaşların sağlık hizmetlerine daha çok ulaşabilmesi için KDV yüzde 1 olmalıdır. Bütün meslektaşlarımızın emekli maaşları arasındaki eşitsizliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir.
Bütün meslektaşlarımızın mesleklerini daha mutlu, huzurlu ve verimli yapabildiği, toplumun ağız ve diğ sağlığı kalitesinin daha çok arttığı günler dileyerek, tüm meslektaşlarımın Türk Diş Hekimleri Günü’nü tekrar kutluyorum.”
Haber :Zeki Demir