Şekil renkleri

Metin renkleri


Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Saçkıran ve Saç Dökülmesi Sebepleri

2 sene önce
98 izlenme
Favorilerime Ekle
Favorilerimden Çıkar
Lütfen bekleyiniz...
Geniş Ekran Dar Ekran
Reklam 20 saniye sonra kapanacak.
Reklam
Reklamı Geç

Saçlarda genellikle bölgesel dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (alopesi), strese bağlı olarak gelişir. Bazen kronik hastalıklar ya da tiroid problemleri sebebiyle de oluşabilir.

Özellikle çocuklarda ilkokul ya da ana okula başlama, ebeveyn ayrılığı gibi travmaya neden olan stres durumları saçkırana sebep olabilir. Saçkıranın oluşum durumuna ve yerine göre tedavi şekillerinin değişebileceğini vurgulayan Avrasya Hastanesi Cildiye Uzmanı, Dr. Hatice Deniz Yardımcı konu hakkında önemli bilgiler veriyor.

Saçkıran Nedir?

Saçkıran saçların vücuttaki kılların geçici olarak dökülmesidir. Saçkıran, genellikle belirti göstermeksizin saç dökülmesine neden olan otoimmün hastalıktır.

Saçkıranı psikolojik olarak kabullenmek zor olabilir. Saç dökülmesinin psikolojik etkisinin dışında hastalık kendisi ile beraber travmatiktir. Saçkıran, başlangıçta saçların fark edilmeyecek derecede ufak benekler halinde dökülmesine neden olur. Ancak bu beneklerde daha sonra fark edilir şekilde büyüme gerçekleştirir.

Saç derisinde olduğu gibi bazı durumlarda kaş, kirpik, yüz ve vücudun diğer kısımlarındaki tüylerde ani olarak dökülme meydana gelebilir. Ayrıca yıllar sonra tekrarlama olasılığı vardır. Böyle bir durumun yaşanması alopecia universalis adı verilen toplam saç dökülmesine neden olabilir ve saçların yeniden uzamasını önleyebilir.

Saçkıranın Sebebi Nedir?

Saçkıran, beyaz kan hücrelerinin saç hücrelerine saldırarak saç üretimini büyük oranda yavaşlatmasına neden olur. Bağışıklık sisteminin saç köklerini hedef almasına neyin sebep olduğu henüz tam olarak tespit edilememiştir.

Alopesi otoimmün bir durumdur. Bağışıklık sisteminde sağlıklı hücreler yabancı maddelerle karıştırdığında bir otoimmün durum oluşur. Normalde, bağışıklık sistemi vücudu yabancı istilacılara karşı korurken alopesi varsa, bağışıklık sistemi hata yaparak saç köklerine saldırır. Saç kökleri küçülür ve saç üretimi durur ardından saç dökülmeye başlar.

Saçkıranın Belirtileri Nelerdir?

Saçlar ya da vücuttaki kıllar belirtiler fark edilmeksizin belirli bir bölgede dökülür. Başlangıçta fark edilmesi neredeyse imkansız olduğu için saçkıranın gözlemlenebilir bir belirtisi yoktur.

Saçkıranın çeşitleri var mıdır?

Saçkıranın birkaç türü vardır. Saç dökülmesinin derecesi, dökülmenin gerçekleştiği yer ve diğer semptomlarla çeşitlendirilir. Her hastalık türü için farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.

  1. Alopesi areata
  2. Diffüz alopesi areata
  3. Alopesi totalis
  4. Alopesi universalis
  5. Alopesi ofiazis

Saçkıran Bulaşıcı mıdır?

Vücudun hangi bölgesinde olacağı bilinemez fakat çoğunlukla baş bölgesinde görülür ve saçkıran bulaşıcı değildir.

Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayabilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar lokal enjeksiyonlar, bölgesel merhem uygulaması veya haplar şeklindedir.

Saçkıran tedavisine başlarken ilk olarak bölgesel krem ve losyonlar uygulanır. Lokal tedavi çözüm getirmeyebilir. Her saçkıran türünde lokal tedaviler pozitif sonuç vermeyebilir. Bu durumda enjeksiyon tedavisi ile direk saçkıran oluşmuş bölgeye, cildin altına iğne ile müdahale edilir. Gerekli durumlarda kortizon içeren ilaçlara geçilebilir

Reklam
Kullanıcı
Mustafa Doğan
Kanalda toplam 2543 adet video bulunuyor.
BU VİDEOYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.